Velikonoční mazanec

Tento mazanec může leckomu připomínat vánočku a pravdou je, že s vánočkou má opravdu hodně společného. Až na ten tvar, samozřejmě. Všem přeji tímto receptem krásné Velikonoce!

Suroviny:
50 dkg hladké mouky
12 dkg cukru krupice
12 dkg másla
3 – 4 žloutky
3 dkg droždí
špetka soli
asi 1/4 litru mléka
3 dkg rozinek

Pracovní postup:
Do kastrůlku nalijeme trochy vlahého mléka přidáme 2 kávové lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Do mísy nasypeme mouku, cukr, vychladlé rozpuštěné máslo, žloutky, špetku soli, rozinky a vzešlý kvásek. Důkladně prohněteme. Těsto necháme kynout 1 a 1/2 hodiny.

V případě, že chceme tvar vánočky, nikoliv bochníku, vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů. Na spodek vánočky pak upleteme ze 4 dílů copánek, na něj copánek ze třech dílů a poslední smotáme 2 díly na vršek vánočky . Na vymazaném plechu nebo pečícím papíru necháme ještě 20 minut kynout.

Pak potřeme rozšlehaným vejcem.

V předehřáté troubě na 200°C pečeme cca 10 minut, pak zmírníme na 160°C a pečeme asi 35 minut podle typu trouby. Zda je upečeno zkusíme špejlí. Po vyjmutí z trouby posypeme vanilinovým cukrem a necháme vychladnou.

Zdroj: vlastní Foto: vlastní

Jak se Ti líbil článek?
[Celkem: 0 Průměr: 0]
The following two tabs change content below.
Externí spolupráce

Externí spolupráce

Tento autor není stálým členem redakce Prasklé mouchy. Jedná se také o spolupracovníky, kteří byli již v minulosti součástí redakčního týmu, ale v této činnosti již nepokračují nebo se z časových důvodů nemohou na další tvorbě podílet.
Externí spolupráce

Poslední od: Externí spolupráce (všechny)

Nejsi přihlášen/a pro vložení komentáře!
  Sledovat diskuzi  
Upozornit na