Kynuté buchty s tvarohem

Kynuté buchty sice doma nedělám tak často, ale když už se pro tento moučník rozhodnu, je to takové malé posvícení! Tvarohová náplň je naše nejoblíbenější, ale výborná je také povidlová nebo jablečná! V dnešním receptu proto najdete také postup na přípravu těchto dalších náplní. 

Suroviny:

50 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krupice
5 dkg tuku (Hera, máslo)
2 žloutky
3 dkg droždí
1/2 dkg soli
asi 1/4 l mléka

Pracovní postup:

V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka na řídkou kašičku – kvásek. Ten necháme na teple vzejít. Přidáme cukr, mouku, rozpuštěný tuk a vlažné mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozšlehali žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme cca 1 a 1/2 hodiny kynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a nožem je rozkrájíme na stejné díly. Každý díl trochu rozprostřeme rukou namočenou v mouce a lžící dáme na každou buchtu nádivku (tvarohovou, povidlovou nebo celé ovoce).

Pak každou buchtu sbalíme tak, že cípy těsta k sobě přitiskneme, rukou zformujeme asi 3 cm vysoké buchty podélného tvaru a stisknutou částí dolů klademe buchty do pekáče vymaštěného olejem. Buchty potíráme tukem mezi sebou a na povrchu. Do pekáče je klademe volně, příliš je k sobě netiskneme, aby mohly dobře nabývat. Buchty necháme v pekáči 1/2 hodiny dokynout , než je pečeme.

Pečeme je dozlatova v dobře vyhřáté troubě cca na 170°C asi 45 minut. Upečené buchty opatrně překlopíme na čistý vál, a když zchladnou. pak je před podáváním cukrujeme moučkovým cukrem. Z tohoto množství upečeme asi 24 větších buchet nebo 30 – 32 menších.

Tvarohová nádivka:

50 dkg měkkého tvarohu v kostce
10 dkg cukru krupice
2 žloutky
3 lžíce mléka pro zředění
Všechny suroviny promícháme dohromady.

Povidlová nádivka:

15 dkg povidel
5 – 8 dkg cukru podle sladkosti povidel
1 lžíce rumu, skořici na dochucení
Dobrá hustá povidla rozředíme vlažnou vodou, přidáme cukr a skořici

Jablková nádivka:

1/2 kg jablek, 15 dkg cukru 1 citron, skořice, rum.
Opraná jablka zbavíme jadřinců, rozkrájíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a lžičku rumu.

Snad se vám podle mého receptu buchty vydaří a pochutnáte si! Všem přeji dobrou chuť! 

Zdroj: vlastní Foto: vlastní

Jak se Ti líbil článek?
[Celkem: 0 Průměr: 0]
The following two tabs change content below.
Externí spolupráce

Externí spolupráce

Tento autor není stálým členem redakce Prasklé mouchy. Jedná se také o spolupracovníky, kteří byli již v minulosti součástí redakčního týmu, ale v této činnosti již nepokračují nebo se z časových důvodů nemohou na další tvorbě podílet.
Externí spolupráce

Poslední od: Externí spolupráce (všechny)

Nejsi přihlášen/a pro vložení komentáře!
  Sledovat diskuzi  
Upozornit na