Jahodové a švestkové koláče

Švestkové či jahodové koláče nedělám často, ale když už se do toho pustím, tak mi celá rodina blahořečí! Možná to vypadá složitější, než to ve skutečnosti je. Věř mi, tyhle koláče určitě zvládneš také! Co k tomu budeš potřebovat?

Suroviny:

50 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krystal nebo krupice
10 dkg tuku (HERA, MÁSLO)
2 žloutky
3 dkg droždí
špetka soli
asi 1/4 litru mléka
20 dkg mletý mák, asi 4 lžíce moučkového cukru
Na drobenku: 5 dkg hladké mouky, 4 dkg cukru moučka, 10 dkg másla

Do mouky a cukru rozkrájíme tuk a zaděláme v drobenku.

Pracovní postup:

Do kastrůlku nalijeme trochu vlahého mléka, přidáme 2 kávové lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, vychladlý rozpuštěný tuk, žloutky, špetku soli, a vzešlý kvásek. Důkladně prohněteme. Těsto necháme kynout 1 a 1/2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky těžké asi 4-5 dkg. Kousky zakulatíme rukou v kuličku, kterou dáme na promaštěný plech.

Prsty vytlačíme střed. Ten pak naplníme pokrájenými švestkami nebo jahodami. Švestkové koláče posypeme mletým mákem rozdělaným s moučkovým cukrem, jahodové koláče posypeme drobenkou. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C 20-30 minut podle velikosti.

Zdroj: vlastní Foto: vlastní

87 x zobrazeno CELKEM (od 1.8.2017), 1 x DNES

Jak se Ti líbil článek?
[Celkem: 0 Průměr: 0]
The following two tabs change content below.
Externí spolupráce

Externí spolupráce

Tento autor není stálým členem redakce Prasklé mouchy. Jedná se také o spolupracovníky, kteří byli již v minulosti součástí redakčního týmu, ale v této činnosti již nepokračují nebo se z časových důvodů nemohou na další tvorbě podílet.
Externí spolupráce

Poslední od: Externí spolupráce (všechny)

ZÍTRA VYSÍLÁME:

Napsat komentář